Haoran Li, marele castigator al Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales – editia a V-a

Vineri, 5 septembrie 2014, Haoran Li, 28 de ani, din China, a castigat Finala Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales, a V-a editie, in cadrul Concertului de Gala care a avut loc la Ateneul Roman. Ceilalti doi finalisti au fost: Yang Jiao, 29 de ani (China) care a castigat Premiul al II-lea si Donka Miteva, 34 de ani (Bulgaria) – Premiul al III-lea. Drept Premiu Special, toti trei au dirijat in data de 6 septembrie in deschiderea Concursului International George Enescu, proiect caruia Concursul Jeunesses Musicales Bucuresti ii este afiliat. 
Cu ambii parinti muzicieni, Haoran Li si-a inceput studiul muzical, la pian, inca de la varsta de 5 ani. In 2003, a inceput sa studieze tehnica dirijorala cu faimosul dirijor si profesor, Xu Xin. In 2011 a fost admis la Master in cadrul Colegiului de Muzica Hans-Eisler, unde studiaza sub indrumarea profesorilor Ehwald si Baum. Din 2013 a dirijat concerte cu Orchestra Filarmonica Guangzhou si cu Orchestra Filarmonica Hangzhou, in China, cat si un concert in Berlin.

In cadrul Concertului de Gala care i-a avut ca solisti pe Irina Iordachescu si Adrian Dumitru, alaturi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu au mai fost acordate urmatoarele premii:

Alexandru Mija si Alexandru Ilie – Premiul pentru cei mai bine clasati romani
Sander Frans Frederik Teepen (Olanda) si Yuta Shimizu (Japonia)  – Mentiuni, iar Sander Frans Frederik Teepen (Olanda) a primit si Premiul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu.

Toti cei trei finalisti au primit un concert la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Moldova din Iasi, de asemenea Haoran Li a primit si un concert la pupitrul Filarmonicii Banatul din Timisoara, iar Giancarlo Rizzi (Italia), unul dintre semi-finalisti, a primit un concert la pupitrul Filarmonicii din Kielce (Polonia).

Optzeci si opt (88) de concurenti s-au inscris la editia a V-a a Concursului International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales 2014, tineri dirijori sub 35 de ani din 37 de tari si 5 continente, precum Italia, China, Romania, Rusia, Japonia, Bulgaria, Coreea de Sud, Germania, Polonia, Portugalia, Austria, Grecia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Bolivia, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Iran, Israel, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Serbia, Siria, Spania, Turcia, Venezuela, Croatia, etc. Dintre ei au fost selectati 50 sa participe in prima etapa.

Concursul, care s-a desfasurat in perioada 1-5 septembrie, a beneficiat de un juriu de exceptie format din 7 personalitati marcante ale vietii muzicale romanesti si internationale:
 
Maestrul Horia Andreescu – Dirijor principal al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti si profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti - Presedintele juriului (Romania)
Maestrul Mark Stringer (SUA) – Dirijor si profesor de dirijat la Universitatea de Muzica si Arte din Vienna
Maestrul Nicolae Licaret (Romania) – Director artistic al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti
Maestrul Bojan Sudjić (Serbia) - Directorul artistic al Departamentului de Productie Muzicala al RTV Serbia si Dirijor principal al Corului si Orchestrei Simfonice al RTV Serbia.
si profesor de dirijat la Universitatea de Arte Muzicale din Belgrad.  
Maestrul Gheorghe Costin (Romania) – Dirijor principal al Filarmonicii Banatul din Timisoara
Maestrul Jacek Rogala (Polonia) – Director si Dirijor principal al Filarmonicii din Kielce, Polonia
Maestrul Bujor Prelipcean (Romania) – Directorul Filarmonicii Moldova din Iasi

Concursul International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales este singurul proiect de dirijat recunoscut şi promovat din Reteaua Internatională Jeunesses Musicales – cea mai mare reţea internaţională pentru tineri muzicieni din întreaga lume - 85 tari. In Romania, a crescut de la an la an si de la editie la editie.

Concursul International de Dirijat Bucuresti Jeunesses Musicales – editia a V-a, 2014 este implementat de Asociatia ELITE ART Club UNESCO – Jeunesses Musicales Romania si sustinut financiar de Administratia Fondului Cultural National si ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Sponsori: Romtelecom, Cosmote, Corciu si Asociatii. Parteneri: Filarmonica George Enescu, Ella Congress&Events, Medicover, Way Media, Ibis Hotels, Athenee Palace Hilton, Aqua Carpatica. Parteneri media principali: Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural.  

Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta: Cezara David, email [email protected] si mobil 0748 100 279.
   

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.