Strategia de dezvoltare a Romaniei, editia a II-a

Deschide videoclipul

Capitalul autohton - sursa de crestere economica


Grupul de presa BURSA, in parteneriat cu Patronatul Serviciilor Private din Romania, Asociatia Romana a Bancilor si Asociatia Nationala a Antreprenorilor a organizat la SkyTower Building cea de-a II-a editie a Conferintei Strategia de dezvoltare a Romaniei, cu tema Capitalul autohton – sursa de crestere economica 
Subiecte propuse si abordate de invitati au fost foarte interesante: Principalele obiective ale strategiei de dezvoltare a Romaniei; Domeniile cheie pentru dezvoltarea economiei; Oportunitati de investitie in Romania; Contributia firmelor romanesti la cresterea economica a Romaniei, comparativ cu firmele straine; Masuri guvernamentale pentru incurajarea capitalului autohton; Sistemul fiscal pentru companiile romanesti versus companii straine; Preturile de transfer si implicaŃiile lor in economie; Rolul bancilor in sustinerea economiei; Bursa de Valori – alternativa de finantare pentru companiile romanesti; Viitorul Uniunii Europene si al Spatiului Schengen in impas? Cum ar trebui sa procedeze Romania?; Oportunitatea aderarii Romaniei la Zona Euro; Importanta cunostintelor si capitalului romanilor plecati in strainatate; Legatura intre capitalul autohton si libertatea economica.
 

Moderator a fost Remus Vulpescu, sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii.
 

Toate aceste subiecte au fost abordate de invitatii de onoare Anca Vlad - presedintele Fildas si Catena Group si prim-vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), Mircea Ursache - Vicepresedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Ovidiu Demetrescu - Presedintele al Asociatiei Romane pentru Buna Administrare (ARBA), Florin Jianu - presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), Eugen Scheusan - directorul general al Electromagnetica, Andreea Paul – deputat PNL, Prof. Univ. Dr. Ioan Cuzman, profesor la Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad, Mihai Ionescu, copresedinte al Consiliului de Export si secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Bryan Jardine - Managing Partner, Wolf Theiss Bucharest.
 
Capitalul autohton este, in mod evident, o importata sursa de crestere economica - a afirmat Anca Vlad, prim-vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), aratand ca 77% din profiturile nete declarate la nivelul tarii noastre sunt obtinute de companiile romanesti, iar diferenta de 23%, de societatile cu capital strain. Conform spuselor sale, contributia capitalului romanesc la valoarea adaugata bruta este de trei ori mai mare comparativ cu cea a capitalului strain. Trebuie sa acordam atentie investitorilor romani, care mizeaza pe Romania si continua sa aiba incredere in tara noastra – a adaugat Anca Vlad care a subliniat faptul ca principalul angajator din Romania este capitalul autohton: In companiile romanesti lucreaza de doua ori mai multi angajati decat in cele cu capital strain: 2,4 milioane, fata de aproape 1,2 milioane. Atenuarea diferentelor de dezvoltare economica la nivel regional s-a realizat in principal cu capital romanesc. Investitiile straine directe sunt orientate preponderent catre regiunile Bucuresti - Ilfov (circa 60%) si Ardeal - 30%. Pentru celelalte regiuni de dezvoltare - diferenta de 10%, ceea ce nu face decat sa accentueze disparitatile regionale.
 
Finantarea economiei nationale, fie ca este vorba de companii private sau de stat, fie ca este vorba de listari trebuie sa se mute cu bagajele in zona pietei de capital, in detrimentul celei bancare – a spus Vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, in deschiderea conferintei Strategia de dezvoltare a Romaniei, organizata de ziarul BURSA. Timp de ani de zile, modelul european a fost cel de finantare prin sistemul bancar, iar acum, la nivel european avem o discutie foarte aprinsa cu privire la dependenta excesiva de creditare bancara a investitiilor.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean


Cuvinte cheie
Grupul de Presa Bursa, Patronatul Serviciilor Private din Romania, Asociatia Romana a Bancilor, Asociatia Nationala a Antreprenorilor, Sky Tower, Anca Vlad, Fildas si catena Grup, Mircea Ursache, Andreea Paul, Confederatia Nationala a Patronatului Roman, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Asociatiei Romana pentru Buna Administrare, Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania, Electromagnetica, Consiliul de Export, Asociatia Nationala a

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.