Capitalul Privat Romanesc, editia a III-a

Deschide videoclipul

Dezbaterea privind Situatia capitalului privat romanesc si posibilitatile de dezvoltare ale acestuia a fost organizata pentru a anunta si rezultatele studiului Capitalul Privat Romanesc, intocmit de Ziarul Financiar cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania.

Lucrarea Capitalul Privat Romanesc 2017 – editia a III-a isi propune sa descrie, pentru al treilea an consecutiv, situatia companiilor cu capital privat majoritar romanesc: cifra de afaceri, profitabilitatea, gradul de indatorare si productivitatea firmelor romanesti fata de firmele straine, structura romani-straini pe sectoare CAEN, in judetele Romaniei si in exporturi. Acest proiect s-a nascut si ca urmare a faptului ca nicio institutie nu analizeaza periodic evolutia capitalului privat romanesc, desi Institutul National de Statistica si Banca Nationala publica anual un raport privind investitiile straine directe.

     

Gazde au fost redactorul sef Sorin Paslaru si Cristian Parvan, presedintele PIAROM care, alaturi de invitatii lor (Andreea Paul, presedinte  INACO, Adrian Bizgan, director general Evomed si director Dep. de Cercetare-Dezvoltare MB Telecom si  Aurel Pavel, actionar Agentia de turism J’Info Tours) au discutat si au abordat cu toti cei prezenti teme foarte interesante, precum ponderea capitalului privat romanesc in economie, pe ramuri si in judete, numarul de salariati, profitabilitatea, randamentul activelor si productivitatea capitalului privat romanesc, valoarea adaugata pe ramuri industrial, situatia indatorarii si capitalizarii firmelor locale sau strategiile pentru cresterea investitiilor firmelor cu capital privat romanesc.

     

Studiul arata ca desi raporteaza o cifra de afaceri relativ egala in 2016, companiile cu capital privat romanesc au o profitabilitate aproape dubla fata de cele straine, iar concluzia a fost acceptata unanim: companiile cu capital romanesc au nevoie de sprijin pentru a dezvolta produse cu valoare adaugata. Companiile romanesti domina sectoare precum constructiile, industria alimentara, transportul, agricultura si sanatatea, iar firmele straine domina activitatile de industrie. 
     

Capitalul privat romanesc reprezinta un element esential in economia Romaniei, chiar daca, ca urmare a unor masuri de reorganizare si de restructurare de-a lungul anilor, el si-a pierdut din substanta pe care o avea, mai ales in zona productiva, a spus Cristian Parvan, presedintele Patronatulului Investitorilor Autohtoni din Romania.

     

In plus fata de primele doua editii, in lucrarea Capitalul privat romanesc editia a III-a este analizata corelatia dintre soldul investitiilor straine pe fiecare judet si gradul de dezvoltare economica a judetului respectiv, inclusiv dezvoltarea capitalului privat romanesc. Astfel, este detaliata relatia intrari-iesiri de investitii straine intre 2000 si 2016, in conditiile in care, surprinzator pentru o tara in curs de dezvoltare, iesirile sunt semnificativ mai mari decat intrarile in 2016 si este evidentiat modul cum multinationalele din industria auto, bere/bauturi racoritoare si software au contribuit la dezvoltarea capitalului local. 
     

In concluzie, studiul realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul PIAROM, arata ca desi raporteaza o cifra de afaceri relativ egala in 2016, companiile cu capital privat romanesc au o profitabilitate aproape dubla fata de cele straine. Companiile romanesti domina sectoare precum constructiile, industria alimentara, transportul, agricultura si sanatatea, iar firmele straine domina activitatile de industrie si au nevoie de sprijin pentru a realiza produse cu valoare adaugata care sa ii diferentieze pe piata si care sa le faca din ce in ce mai profitabile 
     

Noi, ca natie, avem o problema de incredere, suferim de complexul provincialului fata de cei din Uniunea Europeana. Nu avem curaj sa iesim cu stindardul sus si sa aratam ca avem produse cu valoare adaugata. Preferam sa facem munca de jos pe bani putini, in loc sa facem produse cu valoare adaugata. Din lipsa curajului antreprenorial, ne multumim cu putin, cand am putea face mai mult - a mentionat Adrian Bizgan, director general al Evomed si director al departamentului de cercetare-dezvoltare al companiei MB Telecom.  Andreea Paul, presedinte in cadrul organizatiei nonguvernamentale Initiativa pentru Competitivitate (INACO) a fost de parere ca o economie competitiva este formata atat din companii straine, cat si din companii locale, insa este necesar ca firmele autohtone sa se diferentieze prin produse inovative si care sa aduca valoare adaugata.  Ea mai specificat faptul ca Romania are una dintre cele mai putin internationalizate economii din Europa si da exemplul Portugaliei care realizeaza acelasi PIB ca al Romaniei, de 200 mld. euro, insa cu o populatie la jumatate. Aurel Pavel, actionarul J’Info Tours, care activeaza pe piata romanesca de aproape trei decenii, a spus ca firmele romanesti sunt tratate diferentiat in ceea ce priveste controlul din partea statului, comparativ cu firmele multinationale.
 
Realizator: Oana Georgescu
Editor: Stanislav Pescu
Foto: Cristina ArdeleanCuvinte cheie
Ziarul Financiar, Capitalul Privat Romanesc, Patronatululu Investitorilor Autohtoni din Romania, PIAROM, Cristian Parvan, Sorin Paslaru, Andreea Paul, INACO, Adrian Bizgan, Evomed MB Telecom, Aurel Pavel, Agentia de turism J’Info Tours, Tonica by Catena, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.