Educatie Privata Preunivesitara - Mai mult decat antreprenoriat

Deschide videoclipul

Initiator si al unei serii actiuni adresate Invatamantului Privat Preuniversitar, Patronatul Investitorilor Autohtoni (presedinte Cristian Parvan), alaturi de partenerul de dialog social Asociatia CONIL a organizat cea de-a II-a editie a   conferintei „Educatie Privata Preuniversitara. Mai mult decat antreprenoriat”, prima avand loc in luna martie 2017. 

La eveniment au participa reprezentati din domeniul invatamantului privat, dar si de stat, parteneri sociali, reprezentati ai MEN, ISU, ARACIP. Avem convingerea ca numai impreuna vom reusi sa actionam in beneficiul copiilor si al Invatamantului Privat din Romania – a spus Cristian Parvan, presedintele PIAROM. 
     

 

Ȋn sistemul de invatamant din Romania, unitatile private ocupa un loc considerabil, cu peste 1400 de unitati preuniversitare particulare, 210 fiind in Bucuresti.

     

Astfel, Managerii unitatilor de invatamant particular din Bucuresti si din tara au avut ocazia sa dezbata aspecte privind: separarea unitatilor de invatamant particulare de persoana juridica fondatoare; ocuparea posturilor didactice – regandirea titularizarii in sistemul privat; mobilitatea personalului didactic intre unitatile de stat si particulare; armonizarea legislatiei prevazuta de Codul muncii cu Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, actualizata si consolidata cu modificarile si completarile ulterioare; reducerea numarului de zile de concediu de odihna pe an; finantarea de la bugetul de stat si pentru unitatile autorizate, inclusiv pentru scolile postliceale autorizate si acreditate; initierea si functionarea parteneriatelor public-private; schimbarea normativelor ISU, astfel incat autorizatia la incendiu sa fie obligatorie pentru cladiri cu suprafata utila de peste 175 de mp (in invatamantul prescolar), de 200 de mp – pentru invatamantul primar, peste 600 de mp – pentru celelalte niveluri de invatamant preuniversitar. Ne dorim si speram ca aspectele abordate ȋn cadrul acestei conferinte vor ajunge in atentia Ministerului Educatiei Nationale, vor face obiectul reglementarilor din noua Lege a Educatiei Nationale. Multumim domnului Cristian Parvan, presedinte PIAROM si doamnei  Adela Hanafi, reprezentant  Departament Educatie PIAROM,  pentru implicarea in scopul cresterii si dezvoltarii invatamantului privat din Romania! – a spus prof. Aurelia Sova, directoarea Scoalii Postliceale Sanitare Carol Davila.

     

Sistemul privat de invatamant este considerat un pericol la adresa celui de statsi este birocratizat excesiv

 

Sistemul romanesc de invatamant este birocratizat excesiv, iar legile educatiei nu sunt corelate cu legislatia fiscala, considera reprezentantii institutiilor de invatamant private. Daca vrem sa avem invatamant privat, atunci haideti sa il reglementam astfel incat sa nu mai avem oprelisti stupide. Potrivit domniei sale, invatamantul preunivesitar privat din tara noastra se confrunta cu o problema de perceptie publica, acesta fiind considerat un pericol la adresa sistemului educational de stat si un factor de perturbare – a precizat Cristian Parvan. Problema pe care o avem vine din faptul ca, astazi, nu ne mai putem multumi doar cu ceea ce ofera statul, un sistem educational inchistat, in care se pune baza pe ceea ce faci in afara orelor petrecute la scoala, adica ore de meditatii, programe de afterschool si asa mai departe. Prin acestea, noi am privatizat invatamantul de stat, iar cel privat autentic este discriminat, desi este important. Potrivit Presedintelui PIAROM, invatamantul preunivesitar privat din Romania se confrunta cu o problema de perceptie publica, acesta fiind considerat un pericol la adresa sistemului educational de stat si un factor de perturbare: „Problema pe care o avem vine din faptul ca, astazi, nu ne mai putem multumi doar cu ceea ce ofera statul, un sistem educational inchistat, in care se pune baza pe ceea ce faci in afara orelor petrecute la scoala, adica ore de  meditatii, programe de afterschool si asa mai departe. Prin acestea, noi am privatizat invatamantul de stat, iar cel privat autentic este discriminat, desi este important. Autoritatile sunt reticente la abordarea problemelor societatii, fiind necesar ca acestea sa-si asume public rolul pe care il au in dezvoltarea educatiei”
    

Sistemul de invatamant din tara noastra este birocratizat excesiv – a mentionat Florentina Gaspar, consilier local la Primaria Sectorului 6. Astfel, in sistemul de invatamant exista norme care reglementeaza modul in care unitatile si institutiile de invatamant ar trebui sa isi desfasoare activitatea, dar in hatisul legislatiei atat stufoase se pierde din vedere un aspect esential: cine este responsabil pentru neaplicarea acestor norme? 
     

Avem carente in sistemul public pe care noi, la nivelul PIAROM, incercam sa le discutam la nivel institutional cu autoritatile pentru a le gasi o rezolvare – a concluzionat Cristian Parvan. Pariul gradinitelor si scolilor private este acela de a sparge mersul in coloana. Tinerii cu varste intre 24 si 34 de ani, in proportie de 24% nu castiga un venit propriu, fapt ce arata ca, din varii motive, invatamantul de stat nu reuseste sa faca fata, iar cel privat trebuie sa vina in completare.  Legea pentru aprobarea OUG nr. 81/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale este inaplicabila, pe motiv ca aceasta nu specifica modul in care invatamantul de stat il integreaza pe cel dual, asadar educatia de la privat trebuie sa vina si sa suplineasca lipsurile pe care le are cea de stat. Si parteneriatele public-private sunt foarte importante in sector, pentru ca, desi acestea sunt dificil de realizat si de pus in practica, totusi ele reprezinta o solutie pe care toata lumea o doreste.... Copiii trebuie sa-si poata dezvolta si mai apoi utiliza abilitatile tehnologice, pe langa toate celelalte, iar importanta acestui aspect nu trebuie omisa sau bagatelizata, insa aici trebuie sa intervina invatamantul privat, pentru ca nu-mi fac iluzii ca cel de stat se va implica in acest sens. Aceasta este o sansa pentru societate, in sprijinul formarii unor tineri care, poate, vor ramane in tara.


Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean
 Cuvinte cheie
Patronatul Serviciilor Private din Romania, PIAROM, Cristian Parvan, Asociatia Conil, Adela Hanafi, invatamantul privat romanesc, Tonica by Catena, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.