Legal Magazin si Patronatul Investitorilor Autohtoni - Reindustrializarea Romaniei

Deschide videoclipul

CCIR Business Center a gazduit  conferinta cu tema „Reindustrializarea Romaniei – provocari si oportunitati”, un eveniment organizat de „Legal Magazin” la care au participat, alaturi de alti invitati, Paula Pirvanescu, Secretar de Stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Vasilica Baciu, Director, Directia pentru servicii comunitare de utilitati publice si parcuri industriale din cadrul MDRAPFP (Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene), Mircea Turdean, Director General, FARMEC SA,  Corneliu Sglimbea, Secretar General, Asociatia Parcurilor industriale, Tehnologice, Stiintifice si a Incubatoarelor de Afaceri din Romania (APITSIAR), Ion Ghizdeanu, Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Cristian Parvan, Presedinte, Patronatul investitorilor Autohtoni (PIAROM), Costin Banica, Head of Industrial Agency, JLL Romania, Victor Traistaru, Senior Consultant, MyBusiness Consultants  si Francois Renaut, Consultant Senior, Cabinet Taransaud-Renaut, Paris.

Temele si subiectele abordate au fost de maxim interes: ”Parcurile industriale - instrumente de dezvoltare regionala”, „Rolul companiilor locale in sustinerea reindustrializarii„, „A.P.I.T.S.I.A.R. la 15 ani de la pornirea parcurilor industriale„, „Modificarile structurale din industria romaneasca dupa criza si perspective„, „Noi paradigme ale reindustrializarii in secolul XXI”, „Licitatii electronice (e-Auction) – proces pentru cresterea performantei investitiilor Transferul generational al firmelor„.
    
Conform ”Legal Magazin”, comisia europeana a demarat in toamna anului 2012, la initiativa ex-vicepresedintelui antonio Tajani (care este acum Presedintele Parlamentului European), un amplu proiect de reindustrializare numit „Mission growth“. La randul sau,  Jean Claude Juncker declara ȋn iulie 2014  cǎ este nevoie de o reindustrializare a Europei si de reducerea somajului (sunt peste 25 de milioane de someri ȋn UE!), printr-un program de investitii public/privat de 315 de miliarde de euro ȋn urmatorii trei ani. Statele membre ale Parlamentului European si-au exprimat suportul pentru o strategie industriala europeana facandu-se apel la intarirea si modernizarea bazei industriale a UE si la o politica europeana de reindustrializare (5 octombrie 2016). ”Potrivit Eurostat, Romania se afla in 2015 pe locul sase in UE ca pondere a industriei in PIB, cu 26,4% (in 1995 aveam un procent de 31,7%), sub Irlanda, Cehia, Ungaria, Slovenia si Slovacia), dar peste Germania, Franta sau Italia”.
   
S-a discutat despre tipul de industrie ce va caracteriza economia romaniei in viitor, despre cum sunt incurajate companiile locale si multinationale sa produca in tara o serie de
echipamente pe care Romania le importa in prezent, despre Parcuri industriale de succes si rolul administratiilor locale si a administratiei centrale in stimularea atragerii de investitori si
producatori in parcurile industriale, dar si despre sprijinirea parteneriatelor public-private in ceea ce priveste cercetarea stiintifica in domeniul industrial, incurajarea parteneriatelor dintre institutiile publice de invatamant si angajatorii privati, in scopul angajarii absolventilor acestora si mai ales despre finantarea procesului de reindustrializare.
    
”Cea mai recenta estimare INS arata ca economia Romaniei a crescut cu 5,7% in primul trimestru al anului 2017, cel mai probabil pe fondul unui avans al consumului” – a mentionat Mircea Fica, Senior Editor ”Legal Magazin”. ”In decursul ultimilor 3 ani, consumul a reprezentat principalul motor de crestere al economiei. In aceasta perioada, vanzarile cu
amanuntul au crescut cu 5,5% in medie pe an, numarul de tranzactii imobiliare a crescut in medie cu 6% pe an, iar stocul total de masini inmatriculate a crescut in medie cu 5,2% pe an. cu toate acestea, accelerarea consumului a fost generata de o serie de factori tranzitorii: cota de TVa a fost redusa de la 24% la 19%, respectiv 9% pentru produsele alimentare, salariul mediu a crescut cu 26% in perioada 2015- 2016, iar ratele de dobanda au coborat la minime istorice. luand in calcul presiunea inregistrata la nivel fiscal, modelul de crestere economica a Romaniei bazat pe consum pare sa fie nesustenabil”.

Realizator: Oana Georgescu
     
 Cuvinte cheie
Legal Magazin,  Patronatul Investitorilor Autohtoni,  Reindustrializarea Romaniei,  CCIR Business Center,  Reindustrializarea Romaniei,  Paula Pirvanescu,  Mircea Fica, PIAROM, Cristian Parvan, septembrie 2017

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.