Sustinem Educatia - Patronatul Investitorilor Autohtoni II

Deschide videoclipul
Cristian Parvan, Presedintele PIAROM - Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania a continuat discutiile demarate in luna septembrie cu reprezentantele sistemului educational preuniversitar privat. Aceasta initiativa laudabila a PIAROM si-a propus sa aduca in cenrtul atentiei probleme (mai ales cele generate de legislatie), situatii, aspect si solutii din sistemul de invatamant preuniversitar privat din Romania, un domeniu ce prinde tot mai mult contur in Bucuresti, dar si in tara. 
Si aceasta pentru ca toate acestea trebuie mai intai cunoscute si apoi intelese si constientizate de catre autoritati, pornind de la premisa cresterii coerentei politicilor publice in domeniul educatiei si a atragerii capitalului privat in sistemul educational
 
La dezbatere, alaturi de Presedintele si staff-ul PIAROM au fost prezente Ana Hussain (Scoala si Gradinita Semiluna), Ramona Elena Stan (Gradinita Daria), Catalina Balint (Gradinita Happy Univers), Daniela Petre (Gradinita Dreamland), Adela Hanafi si Alice Boangiu (Asociatia Conil), Valentina  Verziu (Gradinita Sapte Ani), Veronica Boasa (Gradinita Maria Ward) s.a. Discutiile constructive, de altfel, au condus din pacate, la concluzia ca realitatea binecunsocuta din invatamantul romanesc: un sistem ineficient, nerelevant, nedrept (pentru unii), formal si inechitabil.
 
Practic se incearca a gasi solutii privind problemele legate de birocratizarea excesiva a procesului de acreditare, concomitent cu un nivel nejustificat de ridicat al costurilor aferente sau de rigiditatea procedurilor de acreditare si insuficienta adaptare a acestora la cerintele unui sistem de invatamant modern. La toate acestea se adauga imposibilitatea elaborarii si implementarii unui plan de afaceri (de exemplu, procedura de obtinere a autorizatiei ISU), dar si incompatibilitatile existente intre legislatia in domeniul educatiei si legislatia fiscal (forma juridica de infiintare si inregistrarea contabila a cheltuielilor unitatilor de invatamant privat, ceea ce le face pe acestea vulnerabile in fata unor eventuale controale fiscale).
 
Multe unitati de invatamant privat au semnalat faptul ca procesul de acreditare poate dura si cativa ani pe fondul lipsei de reactie a autoritatilor responsabile, afectand in mod direct competitivitatea unitatilor respective. Patronatul Investitorilor Autohtoni va aduce la cunostinta opiniei publice aceasta realitate care trebuie sa dea de gandit autoritatilor si anume: promovarea unei legislatii stufoase, greoaie si interpretabile, dar si incapacitatea autoritatilor de a asigura o concurenta loiala intre sistemul educational public si privat, toate afectand competitivitatea instituiilor private de invatatmant.
 
Realizatori: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean
Cuvinte cheie
Patronatul Investitorilor Autohtoni, Cristian Parvan, www.piarom.ro, invatamant preuniversitar privat, Tonica by Catena, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.