Sustinem Educatia - Patronatul Investitorilor Autohtoni

Deschide videoclipul
La inceputul lunii septembrie Patronatul Investitorilor Autohtoni (organizatie patronala, autonoma, fara caracter politic, infiintata in baza principiului liberei asocieri) a reunit mai multi reprezentanti ai sistemului educational preuniversitar privat.
Evenimentul si-a propus sa aduca in prim plan o serie de aspecte care caracterizeaza sistemul de invatamant preuniversitar privat din Romania, necesar a fi intelese si constientizate pe deplin de catre autoritati, premisa a cresterii coerentei politicilor publice in domeniul educatiei si a atragerii capitalului privat in sistemul educational.

Astfel, organizatiile private care isi desfasoara activitatea in acest domeniu se confrunta cu probleme generate in principal de legislatie, si anume:
 
Birocratizarea excesiva a procesului de acreditare, concomitent cu un nivel nejustificat de ridicat al costurilor aferente acestui proces. Mai multe unitati de invatamant privat au semnalat faptul ca procesul de acreditare poate dura si cativa ani pe fondul lipsei de reactie a autoritatilor responsabile, afectand in mod direct competitivitatea unitatilor respective.
 
Rigiditatea procedurilor de acreditare si insuficienta adaptare a acestora la cerintele unui sistem de invatamant modern (de exemplu, dificultatile in includerea in programa a activitatilor optionale, cu toate ca aceste activitati reprezinta pentru unitatile private una din sursele principale de avantaj competitiv);
 
Imposibilitatea elaborarii si implementarii unui plan de afaceri, in conditiile in care in permanenta apar cerinte legislative cu impact pe termen scurt. Un exemplu de actualitate este procedura de obtinere a autorizatiei ISU, care in numeroase cazuri prespune un efort investitional concentrat pe termen scurt, fara insa ca statul sa puna la dispozitie o sursa de finantare alternativa.
 
Incompatibilitatile existente intre legislatia in domeniul educatiei si legislatia fiscala, mai ales in ceea ce priveste forma juridica de infiintare si inregistrarea contabila a cheltuielilor unitatilor de invatamant privat, ceea ce le face pe acestea vulnerabile in fata unor eventuale controale fiscale.
 
Lipsa de expertiza din partea autoritatilor, care nu sunt capabile sa ofere raspunsuri clare si pertinente la problemele de interpretare a legislatiei si a reglementarilor ce guverneaza functionarea unitatilor de invatamant privat.
 
Urmare a acestei intalniri, Patronatul Investitorilor Autohtoni, doreste sa aduca la cunostinta opiniei publice, o realitate care ar trebui sa dea de gandit tuturor, dar mai ales autoritatilor. Astfel, promovarea unei legislatii stufoase, greoaie si interpretabile, dar si incapacitatea autoritatilor de a asigura o concurenta loiala intre sistemul educational public si privat, afecteaza grav competitivitatea organizatiilor private care isi desfasoara activitatea in domeniu. 
 
Se confirma inca o data realitatea trista din invatamantul romanesc, aceea a unui sistem ineficient, nerelevant si inechitabil.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina ArdeleanCuvinte cheie
Patronatul Investitorilor Autohtoni, www.piarom.ro, invatamant preuniversitar privat, Tonica by Catena, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.