IMM urile si Competitivitatea - rezultate negative POS CCE

Deschide videoclipul
Athenee Palace Hilton a gazduit conferinta de presa initiata si organizata de Cristian Parvan, presedintele Patronatului Serviciilor Private din Romania (P.S.P.R) si Secretar General al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (A.O.A.R.). I s-au alaturat consultantii Laura Mihaela Ciuhu, membra P.S.P.R si Marian Dobrila, Vicepresedinte Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (A.C.R.A.F.E.). Tema acestei conferinte a fost una foarte sensibila: Vinovatii fara vina... Este vorba despre cele aproximativ 200 de I.M.M.-uri care au accesat fonduri europene nerambursabile si au implementat corect si cinstit proiecte, vor fi falimentate.
In ultima perioada, asistam la o adevarata avalansa de sesizari referitoare la interpretarea / abordarea eronata a Legii nr. 346 / 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste interpretari si abordari facute atat de beneficiarii de proiecte, de consultanti, dar mai ales de catre Organismele Intermediare si Autoritatile de Management care gestioneaza programele de finantare, nu numai ca nu sunt in litera si spiritul legii, dar ele sunt foarte diferite, ducand la corectii financiare intre 10% si 100% impuse beneficiarilor corecti si cinstiti – sustin organizatorii.

De exemplu, in cazul in care ai depus o documentatie pentru accesare de fonduri europene, ai declarat pe propria raspundere ca esti intreprindere mica sau mijlocie, ai prezentat autoritatilor toate informatiile solicitate, ai implementat corect si cinstit proiectul, ai primit banii intrucat ai respectat intocmai cerintele contractului de finantare, acum vei fi considerat companie mijlocie sau mare. De aceea trebuie sa restitui banii. Nu conteaza ca acele date au fost verificate tot de aceeasi institutie, nu conteaza ca firma si-a facut datoria ca la carte, ca a creat locuri de munca, a dezvoltat productia, a hranit cu bani economia si statul. Paradoxal, cei care s-au declarat intreprindere mijlocie si care in urma reevaluarii sunt clasificati ca fiind companie mare, ar fi putut primi pe aceleasi programe un ajutor financiar nerambursabil de maxim 5.000.000 de euro fata de 1.500.000 de euro. Acestora acum li se solicita a returna 100% banii primiti drept ajutor financiar nerambursabil.
 
In loc sa beneficieze de pe urma finantarii, cum ar fi fost normal si cum a fost si gandita destinatia acestor programe, investitorul este afectat in mod grav, ajungandu-se ca aceasta finantare sa devina o povara, care poate ingenunchea intreaga lui activitate, lasandu-l intr-o situatie mai grea decat cea in care s-ar fi lipsit de aceasta finantare si ar fi cladit totul prin forte proprii, intr-un orizont de timp mai mare, insa intr-o forma care sa-i ofere certitudini

Demersuri facute de A.O.A.R. pentru rezolvarea problemei pana la data de 4 aprilie 2016


Asociatia Oamenilor de Afaceri (A.O.A.R.) a intreprins numeroase demersuri la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Secretariatul General al Guvernului, pentru a remedia aceasta problema, insa, pana in prezent, nu s-a rezolvat nimic, desi toti factorii de decizie recunosc ca, beneficiarii carora li se cer retroactiv banii inapoi pentru ca legislatia romaneasca nu a fost armonizata cu cea europena, nu au nicio vina. Mai mult decat atat, intr-un interviu postat in data de 20.12.2015, pe HotNews.ro, Ministrul Fondurilor Europene, Carmen Aura Raducu a confirmat ca In Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (P.O.S.C.C.E.) 2007-2013, intreprinderile mici si mijlocii reclasificate intr-o clasa a intreprinderii superioara, NU vor suporta pierderi de bani europeni din aceasta cauza. Fara raspuns a ramas scrisoarea inaintata pe 23 septembrie 2015 catre Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene care a raspuns cu ocazia intalnirii din 23 octombrie: Incercam sa gasim o solutie
 
La intalnirea cu Ministrul Carmen Aura Raducu, initiata de UNPR (Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania), pe 9 februarie 2016, aceasta a spus ca trebuie gasita o solutie prin cooperarea celor de la Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Consiliul Concurentei”. Pe 10 februarie 2016 A.O.A.R a solicitat o intalnire pentru expunerea problemei si prezentarea solutiei gasite la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si Consiliul Concurentei. S-a primit raspuns doar de la Ministerul Economiei pe 16 martie 2016 prin care au fost informati ca “se lucreaza in vederea gasirii unei solutii pentru ca beneficarii viitori sa nu intampine aceleasi probleme. La aceeasi solicitare trimisa pe 15 februarie din partea Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania, nu s-a primit nici un raspuns…

In loc de concluzii…
 

  Participantii la dezbatere  au concluzionat ca reevaluarea postfactum si cererea banilor inapoi, unor beneficiari cintiti si de buna credinta, are cateva consecinte devastatoare asupra industriei romanesti, si anume:
- excluderea din piata a Beneficiarilor (prin declansarea incapacitatii de plata);
- cresterea somajului (prin disponibilizarea angajatilor);
- pagube la bugetul de stat (prin disparitia impozitelor si taxelor platite la stat, generate de  activitatea acestor Beneficiari);
- distrugerea singurului sector care genereaza valoare adaugata;
- descurajarea potentialilor Beneficiari, care si-ar dori exact cresterea potentialului economic prin accesarea de fonduri europene; 
- scaderea ratei de absorbtie; 
- marirea discrepantelor dintre regiunile de dezvoltare, adica opusul scopului propus prin acordarea de fonduri;
- dezavantajarea tarii noastre in raport cu celelalte state membre ale UE.
- reducerea exportului pentru ca 80% din firmele afectate produc pentru export

Evident ca toti cei afectati vor apela la instanta pentru a se apara, insa cu ce pret? – a spus Cristian Parvan. Evident, falimentul! Si cand se va termina procesul si vor castiga, va fi prea tarziu... mult prea tarziu..., iar justitia tarzie este justitie nula. Atat Guvernul condus de domnul Victor Ponta, cat si cel condus de domnul Dacian Ciolos nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemei celor 200 de companii condamnate la faliment din cauza nearmonizarii intre legislatia romaneasca si cea europeana.

Solutia propusa de A.O.A.R. este aceea de se a suporta aceste corectii financiare din ajutoare de stat. Atat Spania, cat si Ungaria au recurs la un moment dat la aceasta solutie si au acceptat sa deconteze cheltuieli considerate neeligibile de catre Comisia Europeana, de la bugetul de stat, tocmai pentru a utiliza la maxim fondurile europene. Mai rau este faptul ca nu stim ce va urma pentru cei care astazi, doresc a accesa fonduri europene. Daca si ei vor trece prin acelasi proces, intrucat nimeni nu doreste sa-si asume decizii?!

Oare al cui este interesul ca Romania sa ramana, in continuare, doar o piata de desfacere pentru importurile de tot felul?! Oare de ce Romania nu este lasata sa se dezvolte?! Oare chiar nu se poate rezolva aceasta problema daca se doreste, in contextul in care avem „pe masa” proiecte de succes, implementate, verificate si noi dam ajutoare de stat pentru proiecte pe hartie?! Sigur ca se poate, daca exista vointa politica si cuiva ii pasa de soarta economiei romanesti. Asadar, vinovatii fara vina, cer sa se faca lumina!
 

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros


Cuvinte cheie
Patronatul Serviciilor Private din Romania, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene, Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Secretariatul General al Guvernului, Tonica by Catena, farmacia Catena .

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.