Femeia la putere - o lume mai buna

Deschide videoclipul
Femeia la putere - o lume mai buna conferinta Antreprenoriatul Feminin

Ziarul Bursa a organizat cea de-a V-a editie a conferintei Antreprenoriatul Feminin - Femeia la putere - o lume mai buna, conferinta in cadrul careia au fost abordate subiecte extrem de interesante si de actuale, precum Rolul femeii in actualul context european, Programul Romania – Start Up Nation 2017, Antreprenoriatul feminin - motor al competitivitatii economice, Afaceri de succes conduse de femei, Cotele de gen in politica si in afaceri sau Incurajarea antreprenoriatului feminin prin propuneri legislative, Fonduri nerambursabile pentru IMM-uri, productie, servicii, agricultura. 
Au fost prezente peste 150 de reprezentante ale companiilor din toate domeniile de activitate (agricultura, infrastructura, energie, IT&C, constructii, resurse umane, auto, turism, mediu, transport, telecomunicatii, dezvoltarea capacitatii administrative), ale bancilor, Fondurilor de garantare si contragarantare, societatilor de avocatura, mediere, asigurare, leasing, brokeraj, investitii si autoritatilor publice centrale.
 
Sustinator activ al antreprenoriatului feminin, publicand interviuri cu femei care au reusit in cariera, ziarul Bursa a invitat ca speak-eri personalitati din multe domenii de activitate si reprezentative pentru mediile de afaceri: Anca Vlad, Presedinte Fondator Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM), Ilan Laufer, Secretar de Stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Andra Croitoru, Secretar de Stat, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Mirela Iovu, Vicepresedinte CEC Bank, Alexandra Marcu, Director General Projects Development Consultants SRL (PDC), Andreea Paul, Presedinte Initiativa pentru Competitivitate (INACO), Camelia Veteleanu, proprietar Gradinita Le Carrusel, Shelley Saxen, Acting Economic Counselor, Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania, Ana Claudia Tapardel, Europarlamentar, Dante Stein, antreprenor, fost consilier al Primului Ministru.
Moderator a fost Cristina Chiriac, Presedinta Asociatiei Nationale a Antreprenorilor (ANAA).

Iata cateva dintre cele mai interesante idei sustinute si dezbatute de invitatii la acest eveniment:
 
Cred ca Programul Start Up Nation va fi bine primit - a spus Ilan Laufer, subliniind ca, potrivit sondajelor efectuate, 25-30% dintre cei interesati de acest program au spus ca vor ramane in zona antreprenoriatului chiar daca nu vor reusi sa acceseze Start Up Nation. Programul nu presupune limite de varsta pentru cei interesati si va fi derulat pe o perioada de patru ani. Programul, care are ca scop stimularea infiintarii de noi societati in Romania (primii bani pentru antreprenorii care vor adera la acesta urmand sa ajunga la beneficiari in luna august), urmeaza sa fie aprobat in Parlament si promulgat de presedintele tarii. Potrivit lui Ilan Laufer, prin acest program se urmareste infiintarea a circa 10.000 de start-up-uri si aproximativ 15.000-20.000 de locuri de munca. Cheltuielile eligibile vor fi multiple, printre acestea numarandu-se plata chiriilor, a salariilor si a utilajelor, achizitiile de stat etc. Normele de aplicare pentru Start Up Nation se apropie de o forma finala - a conchis reprezentantul ministerului. Romania Start-up Nation este un concept, nu doar un program, a spus Florin Jianu: Voi lupta pentru ca acesta sa devina un concept implementat in Romania. Din nefericire, noi, in tara, luam conceptele foarte bune si le ducem in derizoriu. Luam lucrurile care trebuie facute cu foarte multa responsabilitate si le "manelizam", le ducem intr-o zona in care de fapt ne batem joc de ele.
 
Tara noastra se afla pe unul dintre primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul femeilor antreprenor si cu functii de conducere in companiile private - a declarat Anca Vlad, presedinte fondator al Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM). Exista perceptia ca femeile in functii de conducere, spre deosebire de barbatii in aceleasi pozitii, pun prea mult accent pe latura emotionala. Cercetarile demonstreaza, insa, altceva. Deciziile luate de femeile antreprenor sunt bazate de cele mai multe ori atat pe intuitie, cat si pe ratiune. Sectorul privat din Romania a inteles acest lucru, tara noastra plasandu-se pe unul dintre primele locuri in Uniunea Europeana in privinta numarului de femei antreprenor si cu functii de conducere in companiile private. Anca Vlad a mentionat faptul ca in luna februarie, la noi existau circa 616.000 de femei antreprenor, din care 454.000 de actionari/asociati in firme si 162.000 self-employed (PFA sau intreprinderi individuale/familiale). Sectorul public reprezinta, in continuare un domeniu cu numeroase bariere pentru femei, Romania aflandu-se pe unul dintre ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste implicarea femeilor in viata publica de pe pozitii de decizie: Ne referim aici atat la activitatea parlamentara, cat si la companiile publice. Si totusi, cu optimism domnai sa a mentionat Conform celor mai recente evaluari PISA, Romania se afla printre cele 8 tari europene (alaturi de Finlanda, de exemplu) in care fetele au obtinut punctaje mai mari decat baietii in domeniul Stiinta.
 
Ca banca de stat, CEC Bank se implica in finantarea tuturor programelor publice, iar protrivit Mirelei Iovu, vicepresedinte 75% dintre clientii persoane juridice ai CEC Bank sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM), 42% din clientii persoane juridice ai CEC Bank sunt companii fondate sau au ca actionar/asociat majoritar doamne, 11% dintre acestea fiind conduse de femei si doar 3,2% beneficiind de produse de creditare. In concluzie, ponderea companiilor fondate si conduse de femei este inca redusa, fiind necesare luarea de masuri nationale pentru a stimula dezvoltarea initiativei feminine in afaceri. Femeile tind sa fie de doua ori mai prudente in asumarea de riscuri si in accesarea de credite si sunt adeptele unei cresteri organice a afacerii, in trepte, cu capitalizarea profitului. Dar, ca o confirmare a faptului ca femeile pot fi bune antreprenoare, curajoase si tenace, Mirela Iovu a exemplificat cateva domenii grele, specifice barbatilor, in care acestea au reusit sa dezvolte afaceri de succes: fasonarea pietrei si montat marmura; productie fitinguri; aplicarea de pardoseli pe baza de rasini sintetice; cresterea suinelor; comercializarea utilajelor agricole si tractoarelor; transportul international de marfuri. 
 
Ilan Laufer a precizat ca autoritatile lucreaza si la realizarea Programului National Multianual dedicat femeilor antreprenor din sectorul IMM-urilor, care dispune de un buget de 1 milion de lei si finanteaza participarea femeilor la conferinte nationale, internationale si workshopuri. In Romania exista un trend, atat din punct de vedere politic, cat si al mediului de afaceri, potrivit caruia tot mai multe femei apar cu povesti de succes. Este foarte greu sa fii si femeie de succes, si sotie, si mama daca este cazul si, de aceea, cu atat mai mult ar trebui apreciate femeile antreprenor -  a mai spus Ilan Laufer, mentionand ca dorinta sa este sa existe un mediu de afaceri mai prietenos si mai predictibil. 

 Realizator: Oana Georgescu
 Foto: Cristina ArdeleanCuvinte cheie
iarul Bursa, Antreprenoriatul Feminin Femeia la putere, Programul Romania – Start Up Nation 2017, Anca Vlad, Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania, PIAROM, Ilan Laufer, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, CNIPMMR, Andra Croitoru, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Mirela Iovu, CEC Bank, Alexandra Marcu, Projects Development Consultants SRL, Andreea Paul, Initiativa pentru Competitivitate IN

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.