Servicii Energetice - Conferinta

3682 vizualizari
This website is best viewed with Flash Player .

Competitivitate, inteligenta si valoare adaugata prin servicii private – Servicii Energetice

 
Grupul de presa Bursa si Patronatul Serviciilor Private din Romania (PSPR) a organizat   conferinta  Competitivitate, inteligenta si valoare adaugata prin servicii private - servicii energetice, primul astfel de eveniment dintr-o serie care va continua cu alte teme extrem de interesante.
Au fost propuse si dezbatute teme precum: Piata serviciilor energetice – sansa crearii de noi locuri de munca, Stadiul implementarii Planului National de Actiune in domeniul Eficientei Energetice; 48% din potentialul energetic al Romaniei este reprezentat de biomasa. Cum valorificam acest potential, Solutii pentru salvarea incalzirii centralizate a marilor orase, Finantarea masurilor de eficientizare energetica in industrie, sectorul energetic si sectorul public, Dezvoltarea serviciilor energetice de tip ESCO si reglementarile secundare necesare, Servicii si solutii de echilibrare a sistemului energetic national, Formarea de specialisti in domeniul serviciilor nou aparute pe piata noastra de energie (productie energie regenerabila, manageri si auditori energetici, servicii de mentenanta pentru noile parcuri producatoare de energie verde) si Cum raspund producatorii de energie la necesitatea reducerii consumului in industrie si in gospodarie.
 
La evenimentul moderat de Cristian Parvan, Presedintele Patronatului Serviciilor Private din Romania  au fost prezenti Felicia Racasanu, Director Adjunct in Ministerul Energiei, Emil Calota Vicepresedinte ANRE, Iuliean Hornet, Inventator si Director General EcoHornet, Iulian Iancu, Presedinte Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Emil Calota, Vicepresedinte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Prof.Dr.Ing. Eden Mamut, Director Institutul pentru Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie, Dan Apetrei, CEO Elsaco Energy, Gheorghe Tucu Director Executiv Valeg Creative Solutions, Vladimir Bunduchi, Administrator Bio Power Prod, Victor Cionga Presedinte C.A. Electrica 
 

Importanta serviciilor energetice si a pietei de energie la nivel national…


…a fost discutata, dezbatuta si prezentata de toti cei prezenti care au puctat si dezvoltat idei de care trebuie sa se tina cont:  Vrem sa incurajam biomasa in viitoarea strategie energetica, Actionarii Electrica sunt nemultumiti de instabilitatea reglementarilor pietei de energie, Dezvoltarea energiei din biomasa, o sansa de a ne asigura independenta energetica, Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon  sau Biogazul, sursa excelenta pentru echilibrarea sistemului.
 
Era marilor proiecte de productie a energiei din surse regenerabile a trecut, iar piata noastra de energie va intra in era microcapacitatilor de generare pe biomasa si pe biogas, a declarat Emil Calota, vicepresedintele ANRE (reglementatorul pietei de energie), in cadrul conferintei. Acesta a anutat ca autoritatile vor sustine prin pret reglementat (feed-in-tarif) capacitatile de productie de energie regenerabila, inclusiv pe biomasa si biogaz, care au puteri instalate de pana la 0,5 MW: Sprijinul va fi aplicat pentru o perioada de 15 ani, incepand din luna martie a acestui an, conform estimarilor noastre. Tara noastra s-a angajat ca, pana in 2020, sa aiba instalate centrale din surse regenerabile cu o putere instalata totala de 5.500 MW. Numai ca acest potential a fost valorificat disproportionat, prin constructia multor ferme eoliene si solare, in timp ce biomasa este sub 100 MW instalati la ora actuala. Biomasa si biogazul sunt surse de energie de care tara noastra dispune din plin si trebuie incurajate in perioada urmatoare. Oficialul ANRE a sustinut ca eliminarea energiilor regenerabile din piata ar majora cu 50% pretul angro al electricitatii (n.r. pret de productie): Simularile noastre, plecand de la mixul energetic pe care il avem, arata ca, daca maine am scoate regenerabilele din piata, pretul angro al energiei ar creste cu 50%, de la 40 la 60 euro/MWh. Acum, impactul certificatelor verzi in facturi este de 35 lei (8 euro) pe MWh. Deci prezenta in piata a regenerabilelor este benefica pentru consumatori si acopera costurile suplimentare cu certificatele verzi.

Piata de energie, dintr-o extrema in alta


Piata de electricitate a trecut de la o extrema la alta atunci cand modificarile legislative impiedica incheierea contractelor bilaterale pe termen lung pe bursa de energie, esentiale pentru realizarea de investitii in domeniu, a mai declarat Emil Calota. Domnia sa a explicat: Dintr-o extrema, adica acele contracte directe discutabile, incheiate de producatorii de stat cu asa-numitii baieti destepti, suntem in alta extrema, in care legea luata ad literam impiedica realizarea contractelor bilaterale pe termen lung, care sunt esentiale investitiilor. Va trebui sa ne aplecam serios asupra problemei impreuna cu parlamentarii, pentru a rezolva cumva problema contractelor tip PPA, care se fac pentru contractarea energiei inainte ca un proiect sa fie finalizat. Toate problemele instabilitatii legislative pornesc de la lipsa unei strategii pe termen lung in domeniu. In opinia vicepresedintelui, piata de energie este cel mai bine reglementata si functioneaza aproape independent, iar in viitor ANRE va trebui sa ofere predictibilitatea preturilor si tarifelor pe minim 4-5 ani, la toate tipurile de energie. 

Specialistii din cadrul Ministerului Energiei intentioneaza sa propuna, in cadrul dezbaterilor privind strategia energetica, incurajarea dezvoltarii surselor de productie pe baza de biomasa si biogaz - resurse de energie regenerabila de care tara noastra dispune din plin, a declarat Felicia Racasanu, director general adjunct in cadrul ministerului. Ea a precizat ca tara noastra a atras multe capacitati noi regenerabile dar doar in parcuri eoliene si solare astfel incat trebuie sa incurajam acum mai mult biomasa, biogazul si microhidrocentralele. Reprezentantul Ministerului Energiei a subliniat ca institutia sustine dezvoltarea societatilor de servicii energetice de tip ESCO intrucat aduc, alaturi de serviciile tehnice, si instrumentele financiare necesare implementarii proiectelor de eficienta energetica. Aceste societati aducgarantia ca economiile de energie asociate proiectelor vor fi suficiente pentru a acoperi costurile pe o anumita perioada de timp. Conform sursei citate, piata din Romania nu este suficient dezvoltata pe acest segment, iar ministerul isi doreste sa incurajeze dezvoltarea serviciilor tip ESCO pentru ca prezinta solutii de performanta energetica

Dezvoltarea energiei din biomasa, o sansa de a ne asigura independenta energetica


Inventatorul Iuliean Hornet a patentat o tehnologie prin care, cu costuri mici, biomasa poate fi transformata in energie electrica si termica. Aceasta tehnologie comercializa de EcoHornet permite procesarea ecologica a peletilor obtinuti din foarte multe tipuri de deseuri. Putem elimina total combustibilii fosili, poluanti si scumpi, putem produce energie termica si electrica in mod eficient, economic si ecologic cu ajutorul celei mai abundente bogatii ale Planetei - biomasa (gunoaie, resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, agrozootehnice, selectie de deseuri menajere combustibile, plante energetice, tocatura lemnoasa, in special a lemnului degradat si uscat din padurile si terenurile necultivate, chiar si pe cele cu un continut mare de siliciu, rumegus de lemn sau in amestec etc.). Compactarea biomasei in peleti asigura depoluarea imediata a solului, aerului si apei. Producerea energiei termice si electrice din biomasa si folosirea la scara larga, in toate sectoarele, poate asigura, in mare masura, independenta energetica a statelor - a declarat:inventatorul care a pledat pentru dezvoltarea producerii de energie pe baza de biomasa, subliniind ca guvernele pot juca un rol major in motivarea sectorului privat pentru a-l determina sa investeasca in tehnologii inovatoare prin oferirea de stimulente clare, previzibile, durabile si consistente. 

Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon


Noua paradigma in domeniul serviciilor energetice este conceptul retelelor inteligente, care presupune asigurarea, la nivelul fiecarui utilizator, a energiei in cantitatea si calitatea de care are nevoie, atunci cand are nevoie, in conditiile utilizarii unui volum minim de resurse de materii prime si materiale si a unui impact minim asupra mediului inconjurator -  a declarat Prof. dr. ing. Eden Mamut directorul Institutului pentru Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta. Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon, in viziunea profesorului Mamut, care considera ca acestea vor permite integrarea unor cantitati mari de energie din surse regenerabile, produsa onshore si offshore, si integrarea vehiculelor electrice, mentinand in acelasi timp disponibilitatea pentru productia de energie din surse conventionale si adecvarea pentru sistemul energetic. Acesta a explicat: Integrarea pietelor la nivelul Uniunii Europene aduce furnizorii de servicii energetice din Romania in fata unei competitii fara precedent, cu o structurare a pietelor si a legilor de operare aflate in plin proces de redefinire. Miza impunerii pe viitoarele piete consta in insusirea ecoinovarii ca principiu fundamental al culturii de organizatie si cunoasterea profunda a complexitatii conceptelor de economie verde.

Televiziunea online SENSO TV.RO a fost partener media al acestui eveniment.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian OrosCuvinte cheie
Patronatul Serviciilor Private din Romania, Grupul de Presa Bursa, Felicia Racasanu, Ministerul Energiei, Emil Calota Vicepresedinte ANRE, Iuliean Hornet, EcoHornet, Iulian Iancu, Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Emil Calota, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Prof.Dr.Ing. Eden Mamut, Institutul pentru Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie, Dan Apetrei Elsaco Energy, Gheorghe Tucu Valeg Cr

ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.